Connect with us

טכנולוגיה

בשר סינתטי – איך זה עובד ומתי זה הולך להכנס לשוק?

מאמר זה דן בפיתוח של בשר מתורבת, תהליך הייצור שלו, וכניסה צפויה לשוק, תוך התייחסות ליתרונות ואתגרים פוטנציאליים.

פורסם ב

מאמר זה דן בפיתוח של בשר מתורבת, תהליך הייצור שלו, וכניסה צפויה לשוק, תוך התייחסות ליתרונות ואתגרים פוטנציאליים.

הקדמה: הופעתו של בשר מתורבת

העולם חווה שינוי באופן שבו אנו צורכים מזון, ועם השינוי הזה מגיע הופעתו של סוג חדש של בשר: בשר מתורבת. טכנולוגיה זו, הידועה גם בשם בשר שגדל במעבדה, יוצרת מוצרי בשר מתאי בעלי חיים הגדלים במעבדה, ללא צורך בשחיטת בעלי חיים. חידוש זה נתפס כפתרון לרבות מהבעיות הקשורות לייצור בשר מסורתי, כגון דאגות לרווחת בעלי חיים, נזקים סביבתיים ובעיות בטיחות מזון.

בשר מתורבת הוא מושג חדש יחסית, עם המבורגר בקר תרבותי הראשון שנוצר ב-2013 על ידי המדען ההולנדי מארק פוסט. מאז, חברות ברחבי העולם עובדות על פיתוח הטכנולוגיה ליצירת סוגי בשר אחרים, כמו עוף וחזיר. המטרה היא ליצור בשר שלא ניתן להבחין מבשר המיוצר באופן קונבנציונלי מבחינת טעם, מרקם וערך תזונתי.

הרעיון מאחורי בשר מתורבת הוא ליצור שיטה בת קיימא ואתית יותר לייצור בשר. ייצור בשר מסורתי דורש כמויות גדולות של אדמה, מים ומזון לגידול בעלי חיים, דבר שיש לו השפעה משמעותית על הסביבה. בנוסף, אנשים רבים מודאגים מרווחת בעלי החיים ומהאתיקה של שחיטת בעלי חיים למאכל. עם בשר מתורבת, ניתן לטפל בחששות הללו, שכן הוא דורש פחות משאבים ומבטל את הצורך בשחיטת בעלי חיים.

איור של מסגרת מעבדה שבה מייצרים בשר תרבותי

איך עובד בשר שגדל במעבדה?

בשר מתורבת נוצר באמצעות תאי בעלי חיים הגדלים במעבדה, ללא צורך בשחיטת בעלי חיים. ישנם מספר שלבים המעורבים בתהליך יצירת בשר מתורבת, אותם ניתן לפרק לשלושה שלבים עיקריים:
איסוף תאים, תרבית תאים והנדסת רקמות.

  • אוסף תאים:
    הצעד הראשון ביצירת בשר מתורבת הוא איסוף תאי בעלי חיים. ניתן לעשות זאת על ידי נטילת דגימה קטנה של רקמת שריר מחיה, כגון פרה או עוף. לאחר מכן מבודדים את התאים ומכניסים לתמיסה עשירה בחומרים מזינים כדי לעודד אותם לגדול ולהתרבות.
  • תרבית תאים:
    לאחר איסוף התאים, מגדלים אותם בביוריאקטור, מכונה המספקת לתאים את התנאים הדרושים להם כדי לגדול ולהתרבות. הביוריאקטור מספק לתאים חמצן, חומרים מזינים וסביבה מבוקרת המחקה את התנאים בתוך גופו של בעל חיים. עם הזמן, התאים מתחילים ליצור רקמת שריר, אותה ניתן לקצור ולהשתמש ליצירת מוצרי בשר.
  • הנדסת רקמות:
    השלב האחרון ביצירת בשר מתורבת הוא הנדסת רקמות. זה כולל לקיחת רקמת השריר שגדלה בביוריאקטור ועיצובה למוצר בשר, כגון קציצת המבורגר או נאגט עוף. ניתן לעשות זאת באמצעות מגוון טכניקות, כמו הדפסת תלת מימד או פיגום, המסייעות לעצב את הרקמה לצורה הרצויה. לאחר שעוצבו הרקמה, ניתן לבשל אותה ולאכול אותה כמו בשר מסורתי.

האם בשר מתורבת הוא עתיד האוכל?

לבשר מתורבת יש פוטנציאל לחולל מהפכה באופן שבו אנו מייצרים וצורכים בשר, אך עדיין יש שאלות לגבי הבטיחות שלו, העלות והקבלה הצרכנית שלו. לדוגמה, בעוד בשר מתורבת נחשב בדרך כלל בטוח לצריכה, ישנם חששות לגבי השימוש באנטיביוטיקה ובהורמוני גדילה בתהליך התרבות התא. בנוסף, עלות ייצור הבשר התרבותי עדיין גבוהה יחסית, ונשאר לראות אם הוא יהיה תחרותי עם מוצרי הבשר המסורתיים מבחינת המחיר.

למרות האתגרים הללו, מומחים רבים מאמינים שלבשר תרבותי יש פוטנציאל להפוך לשחקן מרכזי בתעשיית המזון. יש לו פוטנציאל להפחית את ההשפעה הסביבתית של ייצור בשר, כמו גם את החששות האתיים סביב שחיטת בעלי חיים. יש לו גם פוטנציאל לטפל בבעיות של ביטחון תזונתי, שכן ניתן לייצר אותו בסביבה מבוקרת ואינו דורש כמויות גדולות של אדמה או מים.

יתרון פוטנציאלי נוסף של בשר מתורבת הוא שניתן לעצב אותו כך שיענה על צרכים תזונתיים ספציפיים, כגון הפחתת תכולת השומן או הגדלת רמות החלבון. יכולות להיות לכך השלכות משמעותיות על בריאות הציבור, במיוחד בהקשר של עלייה בשיעורי השמנת יתר ומחלות אחרות הקשורות לתזונה.

תמונה המשווה את המראה של בשר שגדל במעבדה עם בשר מסורתי

מסקנה: הדרך לשוק

הדרך להבאת בשר מתורבת לשוק הייתה ארוכה ומאתגרת. עם זאת, חלה התקדמות משמעותית בשנים האחרונות, כאשר מספר חברות מפתחות ובודקות כעת מוצרי בשר מתורבתים. רבות מהחברות הללו מתמקדות ביצירת חלופות בשר כמו המבורגרים, נקניקים וקציצות, שצפויות להיות טעימות יותר לצרכנים מאשר מוצרי בשר שגדלו במעבדה.

למרות ההתקדמות שהושגה, יש עדיין מכשולים משמעותיים שיש להתגבר עליהם לפני שבשר תרבותי יוכל להפוך לזמין נרחב לצרכנים. אחד האתגרים הגדולים ביותר הוא הגדלת הייצור כדי לענות על הביקוש לבשר בשוק העולמי. בנוסף, סוכנויות רגולטוריות יצטרכו לקבוע קווים מנחים לייצור ומכירה של מוצרי בשר מתורבתים, שעשויים להיות שונים מאלה שקובעים מוצרי בשר מסורתיים.

אתגר נוסף הוא קבלת הצרכנים. אמנם יש עניין גובר בחלופות בשר מהצומח, אבל עדיין יש ספקנות לגבי הבטיחות והטעם של בשר מתורבת. חברות יצטרכו להשקיע בשיווק ובחינוך כדי להגביר את המודעות והקבלה למוצרים אלו בקרב הצרכנים.

לבשר מתורבת יש פוטנציאל לחולל מהפכה בתעשיית המזון, להציע חלופה בת קיימא ואתית יותר לייצור בשר מסורתי. עם זאת, מחקר נוסף, השקעה וקבלת ציבור הם חיוניים להצלחתו.

מאת

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *